wtorek, 5 stycznia 2016

Co nam pomoże? Co nam zaszkodzi?


Jak wielką rolę w nauce odgrywa dobra kondycja naszego mózgu chyba wie każdy, ale czy każdy rzeczywiście o nią należycie dba? Często nie zdajemy sobie sprawy jak z pozoru proste triki czy zachowania mogą wpłynąć na jakość naszej nauki. W tym wpisie chce poruszyć kilka ważnych aspektów dzięki którym wasza edukacja stanie się prostsza, przyjemniejsza i nie będzie wam zabierała tak dużo czasu jak dotychczas. Zaczynamy!

*Dieta
Rzadko kto tak naprawdę zwraca uwagę na dobór jedzenia w kontekście uczenia się, ale dowiedziono naukowo, że istnieje ścisły związek pomiędzy zdolnościami umysłowymi a dostarczeniem organizmowi witamin i składników mineralnych . Praca naszego mózgu zależna jest zatem od właściwej diety ale co takiego jeść aby poprawić pamięć i zdolność do efetywniejszego uczenia się? Które mikro i makroskładniki należy spożywać? Oto krótka lista:
-Witaminy z grupy B, są odpowiedzialne za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Występują choćby w soi i właśnie w pieczywie z pełnego przemiału. Niedobór witaminy B3 powoduje m.in. osłabienie pamięci, kłopoty ze skupieniem uwagi i kojarzeniem, bezsenność. Występuje w tuńczyku, wątrobie, mięsie z indyka, pełnym ziarnie zbóż, suchej fasoli i grochu, nasionach słonecznika, orzeszkach ziemnych;
-Żelazo to nośnik tlenu. Jest w orzechach, roślinach strączkowych, owocach pestkowych, warzywach liściastych, rodzynkach. Jego niedobór upośledza zdolność rozumowania i uczenia się;
-Cynk jest zawarty w ostrygach, obficie występuje też w pestkach dyni;
-Magnez najwięcej posiada go gorzkie kakao, jednakże z powodu używania konserwantów żywności oraz chemicznym nawożeniu gleb produkty posiadają niską ilość magnezu w związku z tym najlepiej zażywać go w tabletkach. Niski poziom magnezu w organizmie powoduje problemy z koncentracją;
-Potas poprawia dotlenienie mózgu. Jego źródła to: winogrona, banany, pomarańcze, morele, awokado, melony, nektarynki, brzoskwinie, pomidory i ziemniaki;
-Fosfor poprawia nastrój, zwiększa inteligencję, dodaje sił witalnych. Jest potrzebny, by nie zawodziła nas pamięć. Dużo jest go w rybach;
-Kwas linolowy znajduje się w tłuszczach rybnych i roślinnych. Jego brak powoduje osłabienie koncentracji, utratę pamięci, apatię, a nawet halucynacje;
-Warto też sięgnąć po preparaty z żeń-szeniem i miłorzębem. I nie zapominajmy, że zielona herbata ożywia lepiej niż kawa;
-Odpowiednie nawodnienie organizmu, bo w końcu nasz mózg składa się z ok. 80% z wody.

*Kondycja fizyczna
W zdrowym ciele zdrowy duch. Ćwiczenia fizyczne w znaczący sposób wpływają na prace naszego mózgu a zarazem na zdolności do efektywniejszej nauki. Ruch zapewni odpowiedni dopływ tlenu oraz krwi do mózgu co zwiększy jego obroty.

*Otocznie
Przed przystąpieniem do nauki powinno się zadbać o otoczenie, w którym przyjdzie nam się uczyć. W czystym i uporządkowanym pomieszczeniu łatwiej nam zebrać myśli i je uporządkować, dlatego nauka przychodzi nam łatwiej. Należy także pamiętać aby uczyć się w przewietrzonym pomieszczeniu, zdala od duchoty i gorąca.

*Kondycja umysłowa
Aby nauka przychodziła nam łatwiej należy zadbać o kondycję umysłową. Dobrym rozwiązaniem jest a zarazem banalnym jest czytanie książek. Dlaczego? Ponieważ podczas czytania książek ćwiczymy swoją wyobraźnie, pobudzamy ją. A dobrze rozwinięta wyobraźnia wspomaga proces nauki. Czytanie także wpływa na naszą kreatywność.


Mam nadzieję, że tych kilka porad rozjaśni wam umysły i wskaże błędy poprzez które nie mogliście się odpowiednio przygotować do waszych egzaminów. Zachęcam aby wprowadzić tych kilka elementów do waszego życia ucznia a nauka przyjdzie Wam zdecydowanie szybciej i będzie przyjemniejsza :)
Sylwia M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz